Menu

Deursloten: Voor Welk Deurslot Moet Ik Kiezen?

Deursloten: voor welk deurslot moet ik kiezen?

Bij het vervangen van uw deursloten is het van belang om op een aantal zaken te letten. Zo heeft elk deurslot zijn eigen bijhorende kenmerken én moet het slot in uw voordeur passen. Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten deursloten. Welk slot het beste voor uw deur is, hangt af van het soort deur, het materiaal, de draairichting, het type slot en de mate waarin het slot geschikt is voor montage.

Bij iedere deur past een verschillend type slot. Er is een grote diversiteit aan sloten, maar de meest voorkomende zijn cilindersloten. Deze sloten worden aangedreven door een sleutelbediende cilinder. Een cilinderslot bestaat uit een cilinder en een behuizing. Binnen de cilindersloten is eveneens een onderscheid te maken tussen insteeksloten en oplegsloten. Zo zijn insteeksloten verzonken in de deur, terwijl oplegsloten zichtbaar op de binnenzijde van de deur zitten. Oplegsloten hebben daarbij een grote slotkast aan de binnenkant en komen vaak voor in appartementencomplexen.

Het is belangrijk om onderstaande zaken in acht te nemen voordat u voor een bepaald type deurslot kiest, te weten:

Verschillende typen deursloten

Veelvoorkomende sloten zijn hoofddeursloten en bijzetsloten. Een hoofdslot zit gewoonlijk op een centrale plek op de deur en fungeert als zelfstandig sluitwerk. Bijzetsloten zitten daarentegen vaak halverwege de onder- of bovenzijde van de deur en zorgen voor extra beveiliging naast het hoofdslot.

Onze beveiligingsexperts van QuickBlue geven u een overzicht van de meest voorkomende deursloten.

Gewoon insteekslot

Het (gewone) insteekslot komt voornamelijk voor op stompe en houten deuren. Dit type deurslot worden geplaatst op uw deur in combinatie met veiligheidsbeslag, een bijpassende sluitplaat, een sluitkom en/of een profielcilinder.

Het vervangen en/of plaatsen van een insteekslot is vrij gemakkelijk. Let er bij de aanschaf van een insteekslot goed op dat de juiste maatvoeringen worden aangehouden. Met andere woorden: de doornmaat en de PC-maat moeten overeenkomen met de maten van het huidige slot.

Smal insteekslot

Het verschil tussen een gewoon insteekslot en een smal insteekslot is de relatief hoge en voornamelijk ondiepe slotkast van een smal insteekslot. Smalle insteeksloten komen gewoonlijk voor op deuren van kunststof en/of metaal. Deze deuren hebben vaak een sponning.

Er bestaat een groot aanbod aan smalle insteeksloten. De maatvoering van deze sloten is meestal zeer nauw. Houd er bij de aanschaf dus rekening mee dat u het juiste slot heeft. Een kleine afwijking kan al zorgen voor problemen bij de montage. Bent u hier niet zeker van? Schakel dan de hulp van onze beveiligingsexperts van QuickBlue in.

Meerpuntssluitingen

Een meerpuntssluiting is een extra veilige, SKG-gekeurde en praktische versie van het insteekslot. Meerpuntssluitingen tellen minstens drie tot vijf sluitpunten, verdeeld over de gehele lengte van uw deur. Dit type slot bestaat in gewone uitvoeringen als in smalslot uitvoeringen.

De pluspunten van een meerpuntssluiting is allereerst de extra veiligheid die het slot biedt. Andere pluspunten zijn het bedieningsgemak en de esthetiek. Doordat alle sluitpunten worden bediend door één centrale sleutel, hoeft de deur niet te worden voorzien van extra beslag.

De plaatsing van dit type slot is geen eenvoudige doe-het-zelf klus. Schakel daarom de hulp in van onze beveiligingsexperts, wie nauwkeurig een meerpuntssluiting plaatsen voor u.

Bijzondere deursloten

Tot slot bestaat er een grote diversiteit aan ‘bijzondere deursloten’. Onder bijzondere deursloten vallen onder andere panieksloten, sloten met dagschootblokkering, elektronische sloten en met motor aangedreven sloten. Het gaat hierbij om sluitwerk dat voornamelijk wordt gemonteerd op nooddeuren of centrale toegangsdeuren van flats en openbare gebouwen.

Ja, ik laat mijn sloten vervangen

Er zijn verschillende manieren om een deurslot te monteren. Eén manier is om het nieuwe slot op het bestaande deurslot te laten monteren. Een andere manier is om de cilinder te laten vervangen. Wanneer de nieuwe deursloten op uw huidige slot passen, dan hoeft er geen extra hak- en breekwerk verricht te worden. Kiest u voor het vervangen van uw cilinder? Dan is het van belang om goed uit te zoeken welke cilindermaat uw deur heeft. Mocht deze niet overeenkomen met de cilinder, dan valt er meer werk te verrichten.

QuickBlue staat voor u klaar, om u te allen tijde hierin adviseren. Wees gerust, wetende dat u passend advies krijgt en het beste slot krijgt voor uw deuren. Heeft u interesse? Dan kunt u contact opnemen met 085 – 800 9000 en onze beveiligingsexperts regelen de rest!

Blog veilig wonen

Leer hier over de toekomst van wonen op het gebied van de inbraakbeveiliging, hang- & sluitwerk en de slotenservice.

QuickBlue

Optimale beveiliging in
en rond uw woning

Contactgegevens

Quick_Blue_logo_DEF-04